Piercing og MR
MR blir stadig vanligere teknikk å bruke for radiologiske undersøkelser, og det kan være greit å få oppklart litt misforståelser rundt piercingsmykker og MR.
MR står for magnetisk resonans, og maskinen bruker et kraftig magnetfelt og radiobølger for å gi et detaljert bilde at kroppens indre. Dette gjør at gjenstander av metall kan være litt utfordrende for undersøkelsen.
For det første er det åpenbart viktig at metallet man har i kroppen ikke er magnetisk. Piercingsmykker av sertifisert implateringsgrad er ikke magnetiske, og det samme gjelder gull. Men smykket vil gi interferens (forstyrrelse) i bildet, så om smykket sitter i den delen av kroppen som skal undersøkes bør det uansett fjernes. På Pinpoint har vi glassmykker man kan bytte til om piercingen fortsatt gror.
Mammografi kan gjøres på flere måter, og generelt kan man si at ved røntgen kan man beholde smykker i brystvortene, men skal man ta MR bør de fjernes.
Men selv med et ikke-magnetisk smykke kan faktisk selve formen og dimensjonen spille en rolle, siden noen former kan fungere som en antenne for radiobølgene. Dette kan gi varmeutvikling i smykket.
Lengre og større smykker som industrial-barbeller og Prince Albert-ringer kan være en ide å fjerne selv om det er en annen del av kroppen som skal undersøkes.
På microdermals kan det være best om man skrur av toppen.
Mengde kan også påvirke, så det er anbefalt å fjerne så mye man kan, om man har mange piercinger. Så kan man alltids prøve å la de nyeste/mest sårbare få sitte i.
Det gjøres en rekke forskjellige typer MR-undersøkelser, og og lengre undersøkelser krever at man bør fjerne alt av metall i kroppen. Dette er gjerne undersøkelser som utføres på sykehus. Ved kortere undersøkelser som gjøres på radiologiske sentre kan man i mange tilfeller beholde noen av piercingsmykkene sine i, så lenge man er sikker på hvilken metallegering de er laget av.
Denne teksten er laget i samråd med radiograf Jon Christoffer Ballestad Sandstrøm
Comments